2009. november 30., hétfő

A fogyasztóvédők megvédenek a vásárlástól

Magyarország különös hely. Például nap mint nap találkozni a közúti forgalomban extrém szabálysértőkkel, de még soha nem láttam, hogy bárkit rajtakaptak volna. Pedig nem nehéz. Ugyanakkor ha egy útépítés, vagy netán csak puszta fakivágás, útszéli kaszálás, szemétszedés után kint felejtenek valahol egy nyílegyenes, jól belátható, teljesen veszélytelen útszakaszon egy negyvenes táblát, biztosra lehet venni, hogy előbb-utóbb ott megjelenik a szerv, hogy felejthetetlen felvételekkel örvendeztesse az autósokat. A szerv a fotóapparáttal felszerelt gépjárművel persze legalább nyolcvannal hajt a helyszínre (érthető: ki bír egy nyílegyenes úton, lakott területen kívül 3 percnél tovább negyvennel menni?), nem használ megkülönböztető jelzést (amúgy helyesen, mert nincs vészhelyzet) és a volánnál ülő közeg holtbiztos, hogy félkézzel telefonál (nyilván össztársadalmi érdekből).

Mindez most azért jutott eszembe, mert a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fogyasztók védelme érdekében rászállt néhány webáruházra, hogy levegye őket laza fél millára legalább. A tettenért bűnösök azt követték el, hogy webáruházukban termékek azonosítására, felismerésére alkalmas fotókat és információkat helyeztek el, sőt, a kosárba gomb segítségével még vásárlásra is ösztönöztek. Mindezt olyan termékeknél (pl. szexuális ingerkeltésre alkalmas tárgyak, cigaretta, alkohol), amiket egyébként tilos reklámozni, kivéve magán a terméken, illetve az árusítás helyén, az üzletben. Mivel a vonatkozó jogszabályba nincs beleírva tízcentis piros betűkkel, hogy a webshop is üzletnek minősül (amúgy maga az internet, az elektronikus vagy a web szó sem szerepel benne), a fogyasztóvédők, teljesen nyilvánvalóan a fogyasztók hathatós védelme érdekében, azonnal akcióba léptek. Először is kijelentették, hogy a webshop nem üzlet, utána pedig kiállítottak egy csekket 500.000, azaz ötszázezer magyar forintról. Mint a SzEK.org elnöke, kénytelen vagyok moderálni magam, ezért most nem mondok semmit inkább, csak belinkelem nektek a hivatalos állásfoglalásunkat.

Az internet kulcsfogalmai: innováció, nyitottság, együttműködés. Ezek nélkül nincs siker. Se on-, se off-line...

3 megjegyzés:

  1. LOL :), végre, amúgy is túl könnyű az élet. :)

    VálaszTörlés
  2. Jut eszembe, egy valamit nem értek - két éve még KÖTELEZŐ volt minden webáruháznak ügyfélszolgálat céljából üzlethelyiséget is fenntartani, amire még működési engedélyt is kellett kérni. Ergo a webáruház NEM LEHET csak egy "szórólap", ez az egész teljesen egyértelműen baromság, amiről már megint csak a "szívatás" és a "lehúzás" szavak jutnak eszembe.

    VálaszTörlés
  3. Ez a "szerv" téma nagyon érdekes. Sokat gondolkodtam, hogyan is van ez. Dolgozom, adót fizetek, megjegyzem nem is keveset. Igyekszek megélni, iskolába járatni a gyereket, fedelet, nevelést adni neki amit lehet. Aztán van egy réteg aki nem nagyon dolgozik de ilyen-olyan címen juttatásokat vesz fel, többnyire családi pótlék és egyéb rászorultság alapon. Aztán követnek el nem hivatalos, mondhatni a törvénnyel össze nem egyeztethető "megélhetési" jelzővel illetett tetteket, szinte kizárólag az adófizető, azaz a dolgozó réteg kárára. De státuszuknál fogva, mert ugye kisebbség, meg rasszizmus, ezért nem lehet őket igazán felelősségre vonni. Meg hát tele van velük a kaptár, és a demokráciának és az egyenlő elbánásnak köszönhetően, még jól is érzik magukat a sitten. Na de nézzük az én státuszomat. Dolgozom, adót fizetek az államnak. Az állam fenntart egy rendőrséget, ami nem engem véd meg ha kirabolnak, de engem vág nyakon ha fogást találnak rajtam közlekedés közben. Aztán az a bíróság, amely szintén az általam befizetet adóból van fenntartva engem ítél el. A fogyasztóvédelem, akinek az emberei szintén a befizetett adómból kapják a fizetésüket, rajtam keresik a fogás, engem büntetnek meg. Na most kérdem én, jól van ez így? Persze rendnek kell lenni, de a törvények alkalmazása során a negatív értelmezés a dolgozó rétegek szívatása elégedetlenséget szül. Persze ha ez az elégedetlenség nem válik szervezetté akkor nem lesz veszélyes a politikára. De én bízom, mert valakiknek úgy látom eszébe jutott, hogy megvédjék a dolgozó, adófizető réteget. Lássuk, meg mit hoz a 2010-es esztendő.
    Üdv:Gabesz

    VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)