2015. január 6., kedd

Vasárnap zárva

Vasárnap az online rendelt áruk kiszállítása is tilos lesz. Bár a jogszabály nem tartalmazza szó szerint ezt, de az NGM jogértelmezése szerint egyértelműen következik a szövegéből. A hír már órákkal ezelőtt megjelent, de azóta sem értem az egészet...



Mondom, miért értetlenkedem. Először is nézzük meg, mi volt eddig a helyzet:
  • A magyarországi e-kereskedelemben egyetlen szegmens van, ahol az aznapi kiszállítás régóta elterjedten működik: az éttermi kajarendelés - de feltételezem, ezt az új szabály nem érinti, azaz ha pizzát rendelek online vasárnap este, akkor az továbbra sem csak hétfő reggel hozhatják ki nekem.
  • Ahogy az aznapi, úgy a hétvégi kiszállítás sem elterjedt. A Tesco online megjelenése előtt csak a karácsony előtti hétvégéken volt jellemző, hogy a futárszolgálatok vállalták a hétvégi kiszállítást is, hogy a hatalmas terhelést jobban el lehessen osztani, de itt sem arról volt szó, hogy a vasárnapi rendelést vasárnap hozták ki.
Persze, valószínű, hogy a vasárnapi nyitvatartás korlátozására vonatkozó szabály hatására néhány kereskedő elgondolkozott azon, hogy meglovagolva a helyzetet, esetleg ne vezessen-e be vasárnapra azonnali kiszállítással járó online rendelést. Nekik most nem jön jól a kiszállítás tiltása, bár azt hiszem, amúgy sem lenne ez olyan nagy üzlet, mert nem kínálna igazán megoldást arra a problémára, amit a boltok vasárnapi zárvatartása okoz.

Mi is a baj a vasárnapi zárvatartással?
  • Egyrészt az, hogy a hétközben elfoglalt családok szombaton és vasárnap intézték a nagyobb bevásárlásaikat, de itt nem csak az élelmiszerre kell gondolni - bár nyilván az vitte a prímet -, hanem az iskolatáskától a konyhabútoron át a nagy-Magyarország matricáig mindenre.
  • Másrészt az, hogy ha hirtelen kiderült, hogy hiányzik valami a vasárnapi ebédhez, akkor rá lehetett telefonálni a gyerekekkel a plázában matinéző apukára, hogy hazafelé ugorjon be a boltba és hozzon tojást és lisztet.
Azzal, hogy vasárnap zárva lesznek a boltok, csak az azonnali szükségletek válnak problémássá, de sebaj, legalább megismerkednek egymással a szomszédok. (Gyerekkoromban, ha elfogyott otthon a tojás, anyám átküldött a szomszédba kölcsönkérni.) Azok a családok pedig, akik a bezárt plázák helyett nem templomba mennek és nem az eddiginél is többet merednek a tévére, szépen felmehetnek az internetre és rendelgethetnek kedvükre. A termékek döntő többségénél az azonnali kiszállításnak nincs jelentősége, azaz a vasárnap leadott iskolatáska, konyhabútor és nagy-Magyarország matrica rendeléseket majd kihozzák a következő napok valamelyikén. Ebből a szempontból tehát a vasárnapi boltbezárás akár jót is tehet az e-kereskedelemnek - és ehhez nem kell vasárnapi kiszállításnak lenni.

Persze mindez csak addig igaz, amíg esetleg azt nem gondolja az NGM, hogy jobban megnézve a jogszabályt, valójában az is benne van, hogy vasárnap online rendelni sem lehet, sőt, akkor már az összes többi napon este 10 és reggel 6 között sem. Miért is ne? Ez is pont annyira lenne értelmes, mint ez az egész zárvatartási ügy...

5 megjegyzés:

  1. "akkor rá lehetett telefonálni a gyerekekkel a plázában matinéző apukára"

    Na ez a baj. Nem tudtam még nyáron se úgy elmenni az Ikea mellett, hogy a parkoló számlálóján 5 nél több szabad hely lenne.

    És mindezt úgy, hogy vasárnapi eladások száma mindenhol mélyen az átlag alatt van.

    Tehát unaloműzésnek van használva.

    Nem. Nem baj, hogy vasárnap zárva lesznek ezek és ez rohadtul nem párt politikai kérdés, hiba akarnak belőle azt csinálni.

    VálaszTörlés
  2. A fő baj az, hogy az állam már megint belepofázik a szabad kereskedelembe, tök értelmetlenül, átgondolatlanul, hatásvizsgálat nélkül, hatalmi szóval.

    VálaszTörlés
  3. @Január 7. 11:56

    Helyes, menjen csak a templomba énekelni, meg kántálni, nehogy a piac döntse el, hogy mi a jó! Ha ez annyira unaloműzés lenne, és senki sem vásárolna, nem lenne rentábilis a nyitva tartás! Ezen az alapon BÁRMIT bevezethet a kormány. Pl. azt, hogy aki névtelenül ír, annak a kurvaanyját megkurelják. :) Na akkor mit szólnánk? Ezek jelenleg BÁRMIT megtehetnek, vagy ha nem, akkor hoznak rá törvényt.

    VálaszTörlés
  4. Én ezt a vasárnapi zárvatartásos dolgot már az elején se értettem. Mégis, mi KÖZE van a kormánynak ahhoz, hogy egy MAGÉNCÉG (a kis boltok is azok ugye, a nagyok meg pláne) mikor tart nyitva?! Most komolyan, az egész indoklás is röhejes. „Legyen együtt a család”... Attól hogy valaki elrohan fél órára bevásárolni, az idő nagy részét még otthon tölti. S ez az emberek többsége. Akik a boltban dolgoznak, azok a KISEBBSÉG, mert kevesebben vannak sokkal, mint a vásárlók. Így tehát most a többséggel csesznek ki. De a bolti dolgozókkal is kicsesznek, mert nincs az az idióta aki bevállal egy vasárnapi melót, ha nem lenne szüksége a plusz pénzre amit kap érte. Ettől most elesik ugye.
    Ez tehát mindenkinek rossz. Illetve, biztos van talán 2 tucat fő, közel a kormány holdudvarához, akinek valamiért jó...

    Továbbá mindez nem polkorrekt. Miért épp vasárnap van zárva a bolt? Mert az egyfajta keresztény munkaszüneti nap?! Követelni kéne az egyenlőség nevében a szombati zárva tartást is, mert ugye ez így ahogy most van, diszkriminatív a zsidóságra nézve! Szerintem el lehetne ezzel menni a nemzetközi bíróságig is...
    Továbbá, köztudott hogy a péntek a homoszexuálisok napja. Legyenek zárva a boltok pénteken is, hogy a meleg párok is zavartalanul lehessenek egymással akkor egész nap!
    Élhetnek olyanok is az országban, akik a régi római birodalom vallását követik. Köztudott hogy a kedd a Mars bolygó, s ezáltal Mars hadisten napja. Legyenek tehát zárva a boltok kedden is, hogy meg ne zavarjuk ezen vallási kör ájtatosságait! Továbbá, ez amiatt is célszerű, mert kedden ugye Patch-kedd van, ekkor fel kell telepítenünk a Windows szokásos javításait amik ekkor érkeznek, illetve ha a település automatikus is, ellenőrizni kell hogy ez elvégeztetett-e rendben, s a működés jó a továbbiakban is...
    A maradék három nap is elég a bevásárlásra végülis. Legyen otthon mindenkinek ezer literes frigója, fagyasztója... Sőt, elég heti egy nap is a bevásárlásra. Van tehát még két másik nap, amire jelentkezhet valami csoportosulás a polkorrektség nevében, hogy akkor miattuk zárva kell tartani...

    VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)