2009. szeptember 1., kedd

B2C és társai - betűmágia

Röpködnek a szakkifejezések a fejünk fölött, mi pedig értetlenül bámulunk és próbálunk úgy csinálni, mintha értenénk, miről van szó. Ismerős a helyzet? Szeretnék megnyugtatni mindenkit: sokszor a nagyban bítubí-ző, bítuszí-ző partnereink sem tudják pontosan, miről beszélnek.

Az e-businessben használatos rövidítések (pl. B2C, C2C) angol eredetűek,a bennük szereplő kettes számnak semmi köze a matekhoz, az angol two (kettő) és to (-nak, -nek) hangzásbeli azonosságára épül. A rövidítésekkel azt jelöljük, hogy szereplők szerinti osztályozásban milyen típusú elektronikus üzleti folyamatról van szó. Ezek közül nem mind számít e-commerce-nek, azaz elektronikus kereskedelemnek, csak azok, ahol az üzleti folyamat egyúttal értékesítés is. (Részletek itt: Mi az elektronikus kereskedelem?)

Az alábbiakban következzék egy rövid összefoglaló az összes vonatkozó rövidítésről:

A2A
  • administration to administration - államigazgatás az államigazgatásnak
  • elektronikus államigazgatás, a hivatalok egymás közötti folyamatainak online támogatása (pl. önkormányzati informatikai rendszerek)
A2B és A2C
  • administration to business és administration to customer (néha consumer, de a customer itt pontosabb) - államigazgatás az üzletnek (értsd: üzleti szférának) és államigazgatás az ügyfélnek
  • az elektronikus közigazgatás vállalatok és magánszemélyek részére nyújtott szolgáltatásai (pl. az E-Magyarország Ügyfélkapu-n keresztül történő ügyintézések: elektronikus adóbevallás, cégeljárás, okmányirodai ügyek indítása, betegéletút lekérdezése stb.)
B2A
  • business to administration - üzlet az államigazgatásnak
  • elektronikus (nagy)kereskedelem - e-közbeszerzés
A fenti három rövidítést néha alkalmazzák úgy is, hogy az A helyett a G (goverment: kormányzat) szerepel (tehát G2G, G2B stb.), de ez kevésbé pontos, mivel kormányzat alatt általában a központi kormányzatot (kormány, minisztériumok és egyéb kormányintézmények) értjük, amibe elvileg nem tartoznak bele pl. az önkormányzatok, bíróságok, a jegybank, de a parlament és intézményei sem. A kormányzat és közigazgatás fogalmi megkülönböztetésének természetesen van létjogosultsága, de az elektronikus folyamatok szempontjából nincs különösebb jelentősége.


B2B
  • business to business - üzlet az üzletnek
  • vállalatközi elektronikus folyamatok, amik lehetnek kereskedelmi tranzakciók is, de nem feltétlenül azok
  • B2B kereskedelem a termékek és szolgáltatások értékesítése az eladó (értékesítési pont) és a vevő között (point to point)
  • B2B kereskedelem történhet aukciós piactereken keresztül is
  • B2B szolgáltatások: pl. elektronikus számlázás (e-számla), elektronikus hitelesítési eljárások (digitális aláírás, tanúsítvány, időpecsét), online ügyvitel, könyvelés stb.
B2C
  • business  to customer (néha ezt is consumer-ként oldják fel, mindkét forma elfogadható) - üzlet az ügyfélnek (fogyasztónak)
  • általában az elektronikus/internetes kereskedelem alatt a köznyelv a B2C-t érti
  • webáruházakon, webshopokon keresztüli online kiskereskedelem 
  • az értékesített áru lehet termék, de szolgáltatás is (pl. utazás-értékesítés)
  • ide tartoznak az elektronikusan fogyasztható termékek is (pl. szoftverletöltés, online zene- vagy filmáruház, videotéka stb.)
  • Elektronikus szolgáltatások (pl. online játékok, társkereső oldalak; internetes rádió- vagy zenehallgatás, illetve film- vagy tévénézés, amikor nem letöltöm a zenét vagy a filmet, hanem online stream formájában nézem)
C2C
  • consumer to consumer - fogyasztó a fogyasztónak
  • fogyasztók egymás közötti árucseréje (értékcseréje) aukciós és hirdetési oldalakon keresztül
  • ebben az esetben az internetes vállalkozás nem folytat kereskedelmet, csak platformot biztosít az ügyfelek számára az egymás közötti kereskedelemhez
  • a bevétel forrása a közvetítői jutalék
Most, hogy már ismerjük a varázsszavakat, tegyük fel a kérdést magunknak: belevágjunk? (Klikk, ha igen!)


Akit további részletek érdekelnek (és bármely egyéb rövidítés feloldása), látogassa meg a www.rovidites.hu weboldalt. Régi, patinás hely, főhajtás az alkotóknak.

Köszönöm a GKIeNET segítségét az összeállíás elkészítéséhez.

3 megjegyzés:

  1. Szervusz Egon!

    Nézegettem a jelöléseket, a teljesség érdekében javasolnám, hogy tégy említést a cikkedben az államigazgatás "G" jelöléséről is. Sokan, - köztük én is - csak így ismerik. B2G /Business-to-government/

    Üdv!

    Balázs
    Szirtes Technologies Oktatóközpont

    VálaszTörlés
  2. SZia Balázs!

    Nem olvasol figyelmesen. :-)
    Az első szakasz alatt az apróbetűs részben ott áll: "A fenti három rövidítést néha alkalmazzák úgy is, hogy az A helyett a G (goverment: kormányzat) szerepel (tehát G2G, G2B stb.)"

    üdv.
    Egon

    VálaszTörlés
  3. Szia Egon!

    Mint a "jó" hiteles, én is az apró betűs részen csúsztam el. :)

    Üdv!

    Balázs

    VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)