2009. szeptember 25., péntek

A női lapozó sötétben lapozgat

Igazán szólhatna valaki, amikor lejár a személyink címmel cikk jelent meg a Női Lapozóban, melyben a névtelen szerző azon mereng, "hogyan lehet elvárni valakitől, hogy az okiratai érvényességi idejét évekig fejben tartsa". Az egyébként jó stílusban megírt glosszán érződik, valószínűleg egy közelmúltbeli keserű tapasztalatból született: szerzőnket jól megvágta valami hivatal, vagy nyaralásra felpakolt autójával visszafordították a horvát határon.

A többes szám első személyt használó alkotó miután elismeri, hogy bizony a feledékenység bűnös dolog, jó magyar módra rögtön kifogást is talál: a hivatal igazán szólhatna, ahelyett, hogy atyai pofonokat kever le szegény delikvensnek. "Persze elképzelhető - írja -, hogy ennyi embernek annyi értesítő levelet nem lenne olyan egyszerű kiküldeni, de ezért mi például boldogan leadóznánk (tényleg??? - közbevetés tőlem, KEE) az ügyviteli és anyagköltséget. Vagy legalább megadnánk az e-mail címünket, hogy ott értesítsen egy számítógép, mert ma már ez sem utópia, és talán nem is olyan rettenetesen bonyolult kivitelezni."

Az ötlet, ami szerzőnk hite szerint "nekünk jutott eszünkbe", olyannyira nem utópia, hogy már évek óta működik az Ügyfélkapun keresztül. Valahogy azt képzelem, hogy az újságírónak - pláne, ha egy internetes újságba ír - ezzel tisztában kéne lennie; de ha nincs is tisztában vele, akkor legalább utána kéne néznie, mielőtt előadja nagy ötletét. De ha ő nem is néz utána, akkor is van annak a lapnak, rovatnak szerkesztője, aki azért szerkesztő elvileg, mert okosabb a mezei újságírónál...

De nem, az újságíró szabadon terjesztheti a tévhiteket. Azaz mégsem: és itt jön az örömhír! Miközben az újságírás színvonala zuhanórepülésben van (tisztelet a kevés kivételnek), addig szerencsére a felhasználók egyre tájékozottabbak - többek közt egyébként épp az internetnek köszönhetően. És - ugyancsak az internetnek köszönhetően - nincsenek arra kárhoztatva, hogy ha égbekiáltó ökörséget olvasnak az újságban, akkor csak otthon moroghassanak magukban, esetleg az asszonynak vagy a kutyájuknak. Ehelyett megírhatják a véleményüket - és meg is teszik: a cikk megjelenését követően nagyon rövid időn belül több tucatnyian írtak hozzászólást, amiben felhívják szerző(in)k figyelmét arra, hogy amit nagy okosan kitalált, az már régi létezik. Többen linket is fűztek mondandójukhoz, sőt, az egyik hozzászóló egy konkrét levelet is odamásolt, amit ő kapott az Ügyfélkaputól az autója forgalmijának lejárta előtt!

Barátaim, van remény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)