2010. szeptember 8., szerda

Webshop történelem: az e-kereskedelem úttörői

Augusztus végén feltettem a nagy kérdést: Ki volt az első magyar e-kereskedő? Sokan válaszoltak a bloghoz írt megjegyzésben, a Facebook-on, e-mailben, illetve magam is nyomoztam, fő forrásként a domén adatbázist, a weboldalak nagy múzeumát, az archive.org-ot és egy még ma is megtalálható gyűjtőoldalt a magyar web hőskorából: az Újdonságok Magyarországon-t használva. A nyomozás tanulsága, hogy már ilyen rövid távon is nehézségekbe ütközünk, ha a múltat szeretnénk rekonstruálni, mert a források sosem tökéletesek, legyen szó akár az ember, akár a számítógép memóriájáról. Egy ilyen lista összeállításánál ráadásul definíciós problémákba is ütközünk, ezért aztán abszolút elsőt nem is lehet kihirdetni.


E-kereskedő, webshop, webáruház

Az eredeti kérdéshez ragaszkodva, ha az első magyar e-kereskedőt keressük, akkor olyasvalakinek kell a lista élén állnia, aki kifejezetten azért hozott létre egy weboldalt, hogy az interneten keresztül valamilyen terméket árusítson, amit ő maga el is küld a megrendelőinek. Az eredeti leírásban viszonylag pontosan meghatároztam a paramétereket, így az ott leírtak alapján az első magyar e-kereskedő egyúttal az első magyar webshop üzemeltetője is. Ugyanakkor el kell ismerni, azok a korai vállalkozások is e-kereskedőknek tekinthetők, amelyek nem hoztak létre kosaras rendszerű webshopot, de egy weboldalon keresztül, pl. e-mailben gyűjtötték a rendeléseket.
Más kategória a webáruház - ami nincs mindig egyértelműen megkülönböztetve a webshoptól -, mely fogalom alatt olyan webes szolgáltatás értendő, amely lehetőséget biztosít a kereskedők számára termékeik online értékesítésre. (Jellemzően úgy, hogy a webáruházban lehet egy webshopot bérelni.)

Az első e-kereskedők

A jelenleg rendelkezésemre álló információk alapján az első magyarországi e-kereskedő illetve webshop a Zenebona Internet CD-bolt volt, amely korát messze megelőzve, 1996. november végén kezdte meg működését. Az oldal indulásáról 1996. decemberében az Újdonságok Magyarországon is tudósít, illetve Mecséri Ildikónak a témáról 1997-ben írt szakdolgozatából további tényeket is megtudunk:
"...a Zenebona CD-boltban kb. 30 000 zenemű közül lehet válogatni. Lencsés Gyula, az Ad Libitum Bt. vezetője elmondta, hogy az MKM pályázatán nyerte el az induláshoz szükséges 800 000 Ft-ot. Igaz CD értékesítéssel, már korábban is foglalkozott, ritkaságszámba menő zenei albumokat szerzett be és értékesített szűkebb környezetében. (...) A szegedi székhelyű Bt. két fős. Lencsés Gyula és felesége alkotja a tagságot. Ezenkívül négy fő segítségét veszik még igénybe, akik a szoftver fejlesztését, az adatbázis fejlesztését és a grafikai megjelenést segítik. Az 1996 novemberi indulás óta a forgalom fokozatosan nő. Jelenleg 100 körüli rendelés érkezik hetente, ami ugyan jórészt csak a költségek fedezésére elég, de ilyen rövid időszak alatt általában a hagyományos vállalkozási formák sem produkálnak nagyobb eredményt."
(A teljes szakdolgozat a SzEK.org tagjai számára a szövetség tudásbázisában elérhető.)

A webáruház több mint tíz éven át működött, majd 2007. december 1-én megszűnt. A bezárás oka valószínűleg a CD-kereskedelem összeomlásában keresendő, ugyanakkor tanulságos, hogy egy ilyen korán induló - tehát vélhetően innovatív, felkészült - csapat nem tudott élni a helyzeti előny adta lehetőséggel, és sem továbbfejleszteni, sem értékesíteni nem tudták az üzletüket.

A második a Corvina.hu Internetes Könyvesház, ami egykor a http://www.corvina.hu/ címen üzemelt. Ennek pontos indulását sajnos nem sikerült kiderítenem, az egykori alapító és a programozó is csak annyira emlékszik, hogy valamikor 98-ban indultak. Nekem megvan még az e-mailjeim között egy 1998. május 2. keltezésű levél, melyben regisztrációmat visszajelzik, tehát ekkor már biztosan üzemeltek.

A harmadik helyen található az első olyan webshop, amely még ma is működik, és változatlanul egyike a piacvezetőknek: az 1999. június 15-én indult eBolt Műszaki Áruház.

Az 1999. augusztus 14-i indulással negyedik helyre szorult saját gyermekem, a NetPiac Online Filmáruház, viszont az úttörők közül az első, amelynek története 2007-ben, majd 2009-ben sikeres értékesítéssel zárult. (2007-ben az RTL, majd 2009-ben a Bookline vásárolta fel, amely 2010. január 1-től saját áruházába olvasztotta.)

A lista ettől kezdve már nem egyértelmű: a jelenleg Líra könyváruházként működő FókuszOnline doménbejegyzésének dátuma 1999. augusztus 18., az értékesítés pontos indulását nem sikerült kideríteni, de valamikor az év őszére tehető. Néhány héttel a NetPiac indulása után konkurenciát is kaptunk a DVD Futár Online DVD-áruház képében, bár VHS-értékesítésre rajtunk kívül senki nem vállalkozott később sem. (Pedig még éveken át szép számban adtunk el VHS-t, az évi 20-25 millió forintot is elérve.) '99. december 1-én indult a Centralnet Webáruház, a mai webaruhaz.hu és azokban a napokban - indulását a Mátrix DVD-megjelenéséhez időzítve - nyitott az Xpress.hu is. Az ugyancsak korai indulónak számító G-Roby 2000. március 1-től működik.


Az első webáruházak és egyéb szolgáltatások

A listából négy korai szereplő maradt ki. Bizonyos értelemben abszolút elsőnek nevezhetjük a Hungary.net - szolgáltatások Magyarországon oldalát, amely az Archive.org tanúsága szerint 1996. május 1-én, azaz rettenetesen korán indult! Nagyjából erre az időre tehető az első hazai kereskedelmi internetszolgáltatók indulása is, néhány száz előfizetővel.

Ugyancsak nagyon korai időpontra nyúlik vissza a Jegymester Kft. indulása, amely 1996. szeptemberében kezdte meg az Operaház, az Erkel Színház és a Játékszín last minute jegyeinek internetes értékesítését. A webáruház technikai kritériumainak akkor még ők sem feleltek meg, de mindenképpen fontos úttörők voltak az online jegyértékesítés területén.

Egy abszolút listán negyedik helyen állna az 1999. március 19-én indult NetPincér, amely a mai napig az egyik legsikeresebb e-kereskedelmi vállalkozás. A NetPincér a szó klasszikus értelmében nem webshop, hiszen ő maga nem értékesít, hanem ételrendeléseket közvetít - azaz szolgáltatást nyújt az éttermek és az éhes netezők számára azzal, hogy összeköti őket egymással. Ebben a műfajban lényegében máig egyedülálló, és további különlegessége, hogy az e-kereskedelem terén talán az egyetlen olyan magyarországi cég, amelynek sikerült eredményesen megvetnie a lábát külföldi piacokon is.
A NetPincér 10. születésnapja alkalmából egy igen különleges meglepetéssel állt elő: felélesztette saját, 1999-es weboldalát, amely a mai napig megtekinthető és kipróbálható a http://1999.netpincer.hu/ címen.

1999-ben egy másik egyedülálló és máig sikeres vállalkozás indult, a Viragneked.hu, amely internetes virágküldésre szakosodott. A pontos indulást nem tudtam itt sem kideríteni, de a doménbejegyzés dátuma (1999-05-19) alapján ők is valamikor '99. nyarán vagy őszén indulhattak. Amennyire emlékszem, a kezdeti verzióban még náluk is csak egyszerű mail-formon (vagy hagyományos csatornákon, pl. telefon, fax) keresztül ment a rendelés.

Természetesen elképzelhető, hogy néhányan kimaradtak a felsorolásból, úgyhogy ha valaki úgy érzi, megfelel a kutatás előtt leírt kritériumoknak, mégsem szerepel itt a neve, az kérem, hogy egy megjegyzésben vagy a Facebook-on keresztül írja meg a legfontosabb tudnivalókat: cég neve, domén, indulás dátuma, későbbi sors!

2 megjegyzés:

  1. Az antikva.hu 1999-ben jegyeztette be magát, de csak 2001-ben indult

    VálaszTörlés
  2. R-Design Computer, ma PCland 2000 május.

    VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)