2014. október 31., péntek

Zavar van a fejekben

Most ott tartunk, hogy a miniszterelnök ma reggel, szokásos pénteki rádióinterjújában olyanokat mondott, hogy a tervezett formában nem lehet bevezetni a netadót, nemzeti konzultáció kell, mert az interneten extraprofit van, a fejekben meg zavar. Oké, akkor nézzük ezt a zavart meg kicsit közelebbről, hogy kinek milyen zavar is van a fejében!


Korábban azt mondta a kormány, azért kell netadó, mert megátalkodott nagymamák százezrei kezdtek el szkájpolni, így nem fizetnek távközlési adót. Valójában az egész világon egyre kevesebbet telefonálnak az emberek, és nem (csak) azért, mert interneten csevegnek helyette, hanem azért is, mert ez a fránya digitális forradalom teljesen átalakította az életüket. Pl. nem kell már telefonon randit, családi vacsorát, esküvőt vagy tüntetést szervezni, mert elég létrehozni egy Facebook eseményt, és meghívni oda az összes érintettet, legyen szó a családról vagy az egyharmad(?) országról. Csendben megjegyzem, hogy amúgy a nagymamák azért szkájpolnak, mert az unoka Londonban van.

Ha tényleg lesz nemzeti konzultáció, akkor - mint a nemzet tagja - majd elmondom, hogy az internet olyan a modern gazdaságnak, mint az étolaj-kereskedelemnek az autópálya: alapvető infrastruktúra. Mondhatni: érhálózat! Márpedig ha elszorítom a karom, egy idő után a kézfejem zsibbadni kezd, majd használhatatlanná válik. Ha az infrastruktúrát adókkal terheljük, az előbb-utóbb a teljes gazdaság teljesítményének csökkenéséhez vezet, amiből egyenesen következik az adóbevételek elmaradása. Nem véletlen, hogy sehol a világon nincs internetadó, sőt, inkább az jellemző, hogy adókedvezményekkel - pl. alacsonyabb áfa-kulccsal - ösztönzik az online gazdaságot. (Ezt bővebben is elmagyaráztam már itt.)

S ha már konzultálunk, azt is elmondom, tényleg zavart okoz a fejemben a mennyiség-alapú adó kivetésének ötlete egy olyan piacon, ahol minden a hozzáférés-alapú árazás felé megy. Korlátlan telefon, korlátlan internet, korlátlan zenehallgatás, korlátlan filmnézés - havi előfizetési díjért. Egy ilyen adó nyomán Magyarországon olyan szolgáltatásban is megjelenik majd a mennyiség-alapú árazás, ahol korábban soha nem is létezett: a tv-előfizetésben. Mert az IP-tv azt jelenti ám, hogy internet-alapú tévé! Na akkor lesz igazi lázadás, ha a szkájpoló nagymamák százezrei rájönnek, ezentúl a 3.990 Ft-os tévé-előfizetés mellé még percdíjat is kell fizetni! „Drágám, kapcsold ki a tévét, kimegyek pisilni! Addig se adózzunk.”

Szeretnék viszont eloszlatni egy zavart: internet létezik internetszolgáltatók nélkül is, mivel úgy alkották meg, hogy a lehetséges útvonalak változásától vagy kiesésétől függetlenül az adatcsomagokat mindig a lehető leggyorsabban eljuttassa a címzetthez. A wifi-routerek átprogramozásával olyan ún. mesh hálózatot lehet létrehozni, ahol a bitek magán wifi-hálózatokon keresztül vándorolnak. Minden okostelefon wifi-router is tud lenni, így a városokban olyan globális hálózatok jöhetnek létre, amelyek a szolgáltatók megkerülésével kötik össze az eszközöket. Tornyok és modemek helyett wifi-routerek, laptopok és okostelefonok kapcsolódnak egymáshoz, kiváltva a teljes távközlési hálózatot, beleértve a telefont is! Technikailag régóta lehetséges, csak eddig nem volt elég inspiráció, hogy létrejöjjön.

A legnagyobb zavart azonban az extraprofit körül érzékelem. Extra annyit tesz, hogy rendkívüli, a szokásos mérték feletti. A nagyközönség bizonyára nem tudja, mi a szokásos mérték, de elárulom: szinte minden termék vagy szolgáltatás árában a profit kevesebb, mint az áfa. Azaz pl. ott keletkezik extraprofit, ahol az áfát nem fizetik be az államnak, hanem megtartják maguknak! Tudomásom szerint még nem merült fel olyan gyanú, hogy az internetszolgáltatók áfacsaló hálózatokat hoztak volna létre. Aki másképp tudja, kérem, szóljon a NAV-nak! Vagy valakinek, aki tud és fog is az információval valamit kezdeni...

1 megjegyzés:

  1. „Drágám, kapcsold ki a tévét, kimegyek pisilni! Addig se adózzunk.”- ez nagyon jó!! :))))

    VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)