2013. október 11., péntek

Nyitott ajtók

Az Index.hu kitűnően szerkesztett, tartalmas és hiánypótló videosorozattal lepte meg az elmúlt két hétben az új gazdaság iránt érdeklődőket: szeptember 30. és október 11. között 7 részben mutatták be a jelen legsikeresebb magyar startup cégeinek kulcsembereit.


A hetes szám mint tudjuk, mesés szám - és valóban, mesés történeteket hallunk a DateMySchool, a LogMeIn, a Prezi és a Sold kulcsembereinek szájából, akik bostoni, San Francisco-i vagy épp New York-i irodáikban építik világraszóló sikereiket. A kisfilmek valójában miniportrék, nem derülnek ki belőlük üzleti fogások, biztos tippek és trükkök, ugyanis alapvetően nem az ötletekről, nem a munkáról és nem is a technológiáról szólnak - hanem az emberről.

Mindenkinek nagyon ajánlom az egész sorozat végignézését, mert jónéhány kulcstényezőre rávilágít, amik persze önmagukban nem elegendőek az ilyen mértékű sikerhez, de elengedhetetlen belső (emberi) feltételei. A teljesség igénye nélkül néhány gondolat, ami nézés közben jutott eszembe:
  • Az első és legfontosabb kulcs talán a nyitottság. Nyitott gazdaság, nyitott világ - és nyitott elme, nyitott személyiség - végül nyitott ajtók. (A sorozat egyik legütősebb pillanata, amikor az utolsó részben a világ egyik legnagyobb, startupokba befektető cégének - amely a Facebook első befektetője is volt - vezetője egyszercsak bemondja az e-mail címét, mondván: "Írjatok bátran! El fogom olvasni!")
  • Mondj igent! Mert a nem bezár, az igen felszabadít: egy ajtó hiába van nyitva, ha nem feltételezed, hogy nyitva van és ezért le sem nyomod a kilincset!
  • Ott is lásd a pluszt, ahol mások mínuszt látnak. Lásd meg a hiányosságokban a lehetőséget, a kudarcban a fejlődéshez szükséges tanulságot.
  • Az ötletem, a cégem = az életem. Legalábbis egy darabig, de azt a darabot tudatosan beáldozom.
  • Ez az egész nem megy másképp, csak belső indíttatásból. Aki pénzért csinálja, helyből veszít.
  • Szerénység. Ezeknek csávóknak bejött valami, de nem gondolják, hogy ők ettől máris Steve Jobs-ok lettek. Vannak álmaik, vannak terveik, érezhetően nem fognak belehalni, ha nem jön össze, de muszáj megpróbálniuk.
Még sok mindent írhatnék, de elsősorban csak kedvet szerettem volna csinálni azoknak, akik még nem látták a kisfilmeket, hogy feltétlenül nézzék meg.

A sorozat egyes darabjai az alábbi linkekre kattintva nézhetők meg:

4 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek a fent leírtakkal Egon. Köszi, hogy így összegyűjtötted a linkeket (egy helyen könnyen elérjük őket legalább)!

    VálaszTörlés
  2. Mindennel egyetértek, amit írtál. Mondhatni kötelezően megtekintendők a videók :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Jók az észtevételek, 1-2 hibába mi is belecsúsutunk. Csak tanulság képpen: Ötleted ne legyen szupertitkos ügy!, Egyszerű verzióval is érdemes tesztelni Elsősorban nemzetközi piacra gondolgodj!

    VálaszTörlés
  4. Privátban kereslek hamarosan. Startup és konferencia témában a ribizly.com startupunknak szeretnénk valami megjelenést. ( mindenkitől elnézést, nem reklám)

    VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)