2010. augusztus 7., szombat

Nem hozza lázba a nőket a grafika

Mennyire kell másféle weboldalakat tervezni a nőknek? Erre a kérdésre minden webfejlesztőnek megvan a maga válasza, ami elsősorban a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákra épít. Arról, hogy a válasz mit tartalmaz, következtethetünk a nőket megcélzó weboldalak kinézetéből. Elég csak rápillantani a néhány ismert női portálra: Nők Lapja Cafe, Női Lapozó, NanA.hu, Cosmopolitan, Kismama.hu - vagy nőket célzó webáruházakra: Harisnyadiszkont, Parfümplaza, de ide tartozik a cég üzletpolitikája szerint a női Vaterának számító TeszVesz is. Mindenhol világos, nőies színeket, nagy fotókat, grafikailag szépen kivitelezett, esztétikus - és a férfioldalakhoz képest többnyire picit nagyobb - gombokat látunk. Azaz van egy jól érzékelhető nőies trend, ami alapján a dizájnerek alkotnak. Tévesen!

Bármily meglepő, de úgy tűnik: a nőket nem hozza lázba sem a grafika, sem a szép nagy színes gombok, sem a nagyméretű betűkkel írt rövid és velős, leegyszerűsítő mondatok! Merésznek tűnik az állítás, jogos hát rögtön azt kérdezni: mégis mire alapozom? A kijelentés nem tőlem származik, hanem egy kutatás eredményeként fogalmazható meg: a SzEK.org a VII. E-kereskedelem Konferencia második napjára - amely a Női szakasz címet viselte - szemkamerás kutatást rendelt a Meroving-tól. Azt kértük a cég szakembereitől, vizsgálják meg, mennyire használják másképpen a nők a weboldalakat: máshova néznek, máshova kattintanak-e, mint a férfiak, illetve mik azok a dolgok, amik leginkább felkeltik az érdeklődésüket, vonzzák a tekintetüket.

Aki még nem hallott a szemkamerás vizsgálatról, annak nagyon röviden a lényeg: a kutatás célja, hogy a vizsgálati alanyok tudattalan motivációit és reakcióit mérje fel, miközben egy szöveget, weboldalt, fotót, marketing anyagot (stb.) néznek. A vizsgálat során az alany mindkét szemét egy-egy infrakamera figyeli és követi, majd a rögzített adatokat az erre kifejlesztett speciális szoftver elemzi. A fixációk, ugrások, a pupillaméret változásai, a pásztázási minták és számos egyéb változó elemzésével jól megállapítható, hogy az alanyra milyen hatással volt az, amit látott. Az eredmények sokkal megbízhatóbbak, mintha a hatást kérdőívvel, fókuszcsoporttal vagy mélyinterjúval vizsgálnánk, mivel nem az alanyok - számos tudatos és tudattalan befolyással terhelt - válaszain, hanem a szem tudattalan folyamatok által (is) meghatározott reakcióinak mérésén és elemzésén alapulnak. Hasonlóan például a hazugságvizsgálóhoz, azzal a különbséggel, hogy ezt a rendszert sokkal nehezebb (a merovingosok szerint lehetetlen) becsapni.


A Meroving szakemberei elmondták: megrendelőik elsősorban reklámanyagok, weboldalak, kiadványok hatékonyságának mérését kérik tőlük, az alanyok kiválasztása pedig a vizsgált tartalom célcsoportjának megfelelő demográfiai minták szerint történik. A SzEK.org előtt még sosem rendeltek tőlük olyan kutatást, ahol kifejezetten a nők és a férfiak közti különbségeket kellett feltárniuk.

A kutatás eredményéről Síklaki István szociálpszichológus, a Meroving Kft. kutatási igazgatója számolt be a konferencia második napján, és igen meglepő dolgokat mondott. Az első teszt nem volt internet-specifikus: az alább látható, nagyon bonyolult, nagyméretű gépet ábrázoló fotót mutatták meg az alanyoknak.


A kép kiválasztása cseles, hiszen rájátszik egy, a férfiak és nők közötti különbségekre vonatkozó sztereotípiára, amit ebben az esetben az eredmény nagyjából vissza is igazolt: a férfiakkal szemben a nők alig nézték meg a gépet magát, viszont nagy figyelmet szenteltek a kép jobb oldalán, takarásban ülő múzeumi teremőr lábán látható cipőnek. Ez eddig nem meglepetés. Ami viszont már picit váratlan, hogy a hölgyek a képen ezen kívül még egy valamit néztek meg, de nagyon, a cipőnél is sokkal figyelmesebben: a kép előterében csak részben látható tájékoztató táblát, beleértve az azon látható, olvashatatlanul apróbetűs tájékoztatót szöveget is.

A következő kép újabb sztereotípiát vett célba: az épp labdát dobó sportoló fotója nyilvánvalóan a férfiasság kérdéskörével kapcsolatos prekoncepcióinkra keresi a választ. Nos, az eredmény látványosan igazolja, hogy a prekoncepciók a férfiak fejében vannak, miközben egyáltalán nem igazak a nőkre. Ezt legszebben az a két kép mutatja, amelyen a férfiak tekintetének hőtérképéből kivonva látjuk a női tekintet hőtérképét, illetve fordítva. A világos területek mutatják, hogy hova néztek sokat az alanyok, a sötét területek pedig, hogy hova nem néztek egyáltalán.


Az alábbi képen azt látjuk, melyek azok a területek, ahova főleg csak a férfiak néztek a nők pedig nem:


Ezen a képen pedig azt, hogy melyek azok, ahova a nők nagyon néztek, a férfiak pedig egyáltalán nem:


Az eredmény - Síklaki István értelmezésében - azt jelenti,. hogy:
 • a férfiak kiemelt figyemet szenteltek azoknak a területeknek, amelyekről azt gondolják, hogy leginkább izgatják a nőket: azaz alaposan megszemlélték a mellizmokat és az ágyék környékét (nyilvánvalóan a dudorodás mértékét szemlélve), miközben a nők ide szinte egyáltalán nem néztek;
 • a nőket viszont nem érdekelte sem az izomzat, sem a gatya kidudorodása, ellenben nagy figyelmet szenteltek egyrészt az arcnak (itt a szemek azért vannak sötétben, mivel a kép a különbséget mutatja, és a szemet a férfiak és a nők is alaposan megnézték), másrészt az információtartalomnak! Azaz alaposan megnézték a férfi mezén a számot (míg a pasik ezt egyáltalán nem nézték meg!), és például a dobó hátterében álló, csak homályosan látható másik játékost is!
A két bevezető kép után weblapok vizsgálata következett. A tesztekhez felhasznált oldalak között szerepelt a célcsoport szempontjából semleges (SzEK.org, [origo], CIB.hu), illetve kifejezetten nőket (Joy.hu) és férfiakat (Playboy.hu) megcélzó oldal. Nem megyek bele az egyes oldalakra vonatkozó eredmények részletes ismertetésébe, csak a meglehetősen váratlan végkövetkeztetéseket ismertetem:
 • A nőket sem a grafikai elemek, sem a látványos fotók nem nagyon izgatják, viszont intenzíven érdeklődnek a szöveges információk iránt, jóval többet időznek ezeknél és kimondottan érdeklik őket a részletek és az apró betűs részek! Inkább áttekintő stratégiát alkalmaznak, azaz igyekeznek minden fontos információt megtalálni, bárhol is legyen az eldugva az oldalon.
 • A férfiak figyelmét ezzel szemben sokkal jobban megragadják a grafikus elemek, a szövegből pedig inkább csak a nagybetűs, kiemelt, összefoglaló részek, miközben az apró betűs információkra ügyet sem vetnek. A férfiak az embereket - tehát nem csak a nőket! - ábrázoló fotókat alaposan és szemérmetlenül megvizsgálják. Fókuszált stratégiát követnek, azaz mihamarabb megkeresik a legfontosabb információkat és csak azokra koncentrálnak.
Sarkosan fogalmazva azt mondhatnám: a női oldalakra vonatkozó eddigi elképzeléseink jelentős részét - az ezek alapján készült női weboldalak többségével együtt - kivághatjuk a kukába! Azért ez így nyilván túlzás, de  a fentiek alapján az azért nyugodtan kijelenthető: ha nőknek akarunk valamit eladni - legyen az termék, szolgáltatás, vagy egyszerűen csak tartalom -, alaposan át kell értékelnünk mindazt, amit eddig a nők motivációiról, a figyelmüket felkeltő dolgokról gondoltunk.

(A teljes kutatási anyag letölthető a SzEK.org tagjai számára a Tudásbázisból.)

6 megjegyzés:

 1. Szia Ervin,

  Tudnál a kutatásról kicsit többet írni?
  Hány fővel volt elvégezve és mely portálokon?

  Csak amiatt, mert mi is végeztünk több portálon eyetracking kutatást és most megnéztem az eredményeket.. és nem támasztja alá a végkövetkeztetést (ez hogy lehet?). Amiket én néztem pl. vegyük a Sanoma-s portálokat, ott számított a női célcsoportnak a színes logók, színes menüpontok.. és jobban mint a férfiaknál (sokkal jobban).

  Érdekelne tényleg, hogy mely portálokon jött ki ez az eredmény és hány fővel (férfi/nő) tesztelve?

  Ha itt nem lehet, és publikus a kutatási heatmapek, akkor dobjátok már át nekem a kapcsolat@eye-tracking.hu -ra csak a lényegét a dolgokat, csak érdekel.. tényleg.

  Köszi,
  Szabolcs

  VálaszTörlés
 2. A ti kutatásotoknál is kifejezetten azt néztétek, hogy mi a különbség a férfi és női felhasználók között, vagy egyszerűen csak a nőkre gyakorolt hatást vizsgáltátok?

  A vizsgált portálok azok voltak, amiket a cikkben felsoroltam. Az elérhetőségeidet pedig továbbítom a Merovingnak, ennél többet ők tudnak mondani.

  VálaszTörlés
 3. Szia,

  Minden kutatásnál vizsgáljuk a női és férfi célcsoportot, persze nem csak ezt.. Persze vannak olyan kutatások is, amelyeknél sokkal összetettebb és összehasonlító kutatásokat végzünk el. Erre nem térnék ki, mert reklám lenne.

  Kérdésedet megelőzve: nem a pupilla méretének változásán alapú vizsgálatokon alapulnak /hiszen az azért köztudott a szakmában, hogy jelenleg annyira még nem pontos, és ebbe most jobban nem mennék bele, lásd Standford Uni publikációk/, 250 Hz - 500 Hz eyetrackerekkel.

  Természetesen tudom, hogy adnak el vagy adnak bérbe olyan eyetrackert (SMI), amely képes szolgáltatni ilyen információt.

  Erről majd írok egy posztot, ... remélem érdekes lesz.


  Köszi,
  Szabi

  VálaszTörlés
 4. Kedves Szabolcs!

  Mindig nagyon örülünk, ha érdeklődnek a kutatásaink iránt - semmi akadálya tehát, hogy a tavaszi SzEK VII. E-kereskedelem Konferencia közönségének bemutatott eredményeinket neked is részletesen megmutassuk.

  Fenti pilot kutatásunk említett prezentációja természetesen tartalmazza a válaszokat a kérdéseidre - sajnáljuk, hogy nem tudtál ott lenni a konferencián.

  Kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából!

  Minden jót addig is,

  Tivadar
  Meroving Internet-Kutató Kft.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Ervin,
  Amennyiben lehetséges, mi is szerenénk elkérni a kutatási anyagot, ez alapján vizsgálnánk át a weboldalunkat.
  Köszönettel,
  Évi

  VálaszTörlés
 6. Kedves Évi!
  Kérem, forduljon a Meroving Internetkutató Kft-hez, ők tudnak segíteni ebben: http://www.meroving.co.hu/

  üdv.
  Egon

  VálaszTörlés

Címkefelhő

adóbevallás (9) álláskeresés (1) árfolyamkockázat (1) atm (1) Az Év Internetes Kereskedője (6) b2b (4) b2c (14) bankkártyás fizetés (13) bizalom (10) bookline.hu (11) cégkivonat (2) devizahitel (3) digitális aláírás (5) dvd (8) e-book (2) e-business (21) e-commerce (57) e-számla (14) e-ticket (2) elállási jog (3) ellenőrzés (13) előrendelés (2) eNET (3) extraprofit (2) Facebook (14) facebookology (4) Finálév (6) fogyasztóvédelem (14) Foursquare (4) Fred Wilson (2) Gerd Leonhard (4) GKIeNET (12) goldenblog (1) hitel (1) Hollywood (1) időpecsét (2) illegális (7) internet hungary (10) Internet Kalauz (10) internetadó (2) internetes befektetés (13) IVR (1) iwiw (5) jogszabályok (22) képzés (7) know-how (20) konferencia (32) közösségi vásárlás (13) kupon (10) kutatás (23) logisztika (6) m-commerce (12) mesh (5) Mobile Hungary (1) népszámlálás (1) netpiac.hu (12) netpincer.hu (8) netrisk.hu (6) nettv (2) niche piac (1) okostelefon (15) oktatás (6) online marketing (14) ötlet (15) QR-kód (2) referencia (5) réspiac (1) rövidítések (3) sajtószemle (16) sharing economy (6) SmartCommerce (11) Smartmobil (5) startup (2) stratégia (20) szek.org (35) szemkamerás vizsgálat (1) szerzői jog (3) szolgáltatás (17) tanácsadás (17) taxi (3) televízió (9) tesco (5) toplista (5) torrent (4) történelem (14) tréning (5) tudástár (24) Twitter (5) uber (3) usability (7) ügyfélkapu (6) ügyfélkezelés (4) ügyfélszolgálat (3) üzleti modell (25) üzleti terv (15) válságadó (2) vasárnapi boltbezárás (2) vatera.hu (16) Vedd a neten (5) Vodafone (3) web5let (2) webáruház (35) webergonómia (7) webkritika (8) webshop (34) YouTube (2)